Modkobling

Fra HTX-Arduino
Skift til: navigering, søgning
Modkoblet forstærker

Modkobling kan også betegnes som tilbagekobling - det er to forskellige udtryk for det samme princip.

Da en operationsforstærker har meget høj forstærkning (A0), typisk på 100.000 til 1.000.000 gange, så er det sjældent anvendeligt i et normalt kredsløb. Man kan udnytte det at man modkobler signalet, hvilket vil sige at en del af signalet på udgangen føres tilbage til indgangen, så det begrænser signalet på udgangen. I tilfældet her til højre er det en inverterende forstærker som kobler signalet tilbage indtil signalet på minus-indgangen passer til at det giver netop signalet på udgangen. Princippet her gør at det er modstandende R1 og R2 der bestemmer forstærkningen, så længe den ønskede forstærkning ligger væsentligt under A0.

I det viste tilfælde bliver indgangsmodstanden til R1, men i andre tilfælde som den ikke inverterende forstærker herunder, så bliver indgangsmodstanden faktisk højere ved at man laver modkobling.
Modkobling i en ikke inverterende forstærker

Det at man laver modkobling gør også noget ved udgangsmodstanden på operationsforstærkeren. Princippet er at den "fejl" der vil komme ved en belastning af udgangen vil blive koblet tilbage til indgangen, så signalet kompenseres, og det vil fungere som om der sad en lavere modstand i udgangen af kredsløbet, end det der faktisk sidder inde i operationsforstærkeren.

Operationsforstærkerens evner til at håndtere høje frekvenser afhænger også af forstærkningen, så jo højere frekvenser man ønsker behandlet, jo mindre forstærkning kan man have. Det betyder omvendt, at hvis man begrænser sin forstærkning kraftigt, så får man er bredere frekvensområde.