Arduino Hardware

Fra HTX Arduino
Spring til navigation Spring til søgning
Video med forklaring til kapitlet

Der findes en række forskellige udgaver af Arduino, men i dette materiale tages der udgangspunkt i den mest gængse model: Arduino UNO R3. Denne ses på figur 1. Boardet måler 69 x 53 mm, og har tilslutning til USB stik.

Arduino UNO R3 board
Figur 1. Arduino UNO R3 board.

Tilbehør til Arduinoen

Ud over Arduinoboardet, skal man bruge et USB kabel (Type A/B). Dette ses på figur 2.

USB type A/B kabel
Figur 2. USB type A/B kabel.

Man får også brug for testledninger, som man kan stikke ned i Arduinoboardets hunstik (De sorte stik langs kanterne på Arduioboardet vist på figur 1). Disse testledninger fås i forskellige udgaver, enten med stikforbindelserne: han-han, han-hun eller hun-hun. På figur 3 ses testledninger med han-han stik.

Testledninger med han-han stik
Figur 3. Testledninger med han-han stik.

Breadboard

Testledningerne kan forbindes til et “Breadboard”, som er en testplade, hvor der er forbindelse mellem “hullerne” i pladen. Forbindelserne er i rækker, således man kan placere komponenter og testledninger i testpladen, og dermed skabe elektrisk forbindelse i mellem dem. Et sådant breadboard ses på figur 4. Breadboardet kaldes også for “fumlebræt”.

Testplade med elektriske forbindelser
Figur 4. Testplade med elektriske forbindelser.

Med disse fire dele kan man komme i gang med Arduino’en.

Starterkit

Man kan købe et decideret starterkit, hvor Arduino UNO R3 boardet kommer sammen med Breadboard, ledninger og forskellige elektronikkomponenter og moduler. Æsken med Starterkit ses på figur 5.

Arduino UNO starter kit
Figur 5. Arduino UNO starter kit.

Indkøb af Arduino

Man kan både købe originale Arduinoboards og kinesiske kopier. Prisen for de originale Arduino UNO R3 boards ligger omkring 140 dkk (incl. moms), mens de kinesiske kopier kan købes for omkring $4 i Kina. For køb og brug af de kinesiske kopier, henvises til afsnittet #Brug af kinesiske kopier.

Af danske forhandlere kan f.eks. nævnes:

Starterkits kan købes i danmark for omkring 800 dkk (incl. moms) med originalt Arduino UNO board, mens starterkits med kinesiske kopi-board kan købes i Danmark fra omkring 400 dkk (afhængig af udgave og indhold).

Brug af kinesiske kopier

Som nybegynder med Arduinoboards, anbefales det, at anvende de originale Arduino UNO R3 boards. Men vælger man at købe de kinesiske boards, skal man være opmærksom på, at disse kan give lidt udfordringer i forhold til forbindelsen med computeren, da de er opbygget lidt anderledes end de originale boards. Til gengæld er indkøbsprisen for de kinesiske boards væsentlig lavere end de originale boards.

De kinesiske boards kan bl.a. købes i Kina via Aliexpress.com og eBay.com. Vær opmærksom på, at leveringstiden ofte er omkring 1 måned, og køber man varer for over 80 dkk ad gangen kan man blive udsat for at skulle betale told, er man under det beløb man kan hjemkøbe toldfrit. Det kan p.t. (2018) lade sig gøre at få tingene fragtfrit, specielt hvis man ligger under $5. Prisen i Kina ligger på ca. $4 for et Arduino UNO R3 board, men også rigtigt mange andre ting er interessante at købe.

Man kan også købe de kinesiske kopier ved danske leverandører, så som:

Her ligger priserne fra omkring 60 dkk (excl. moms).

Yderligere moduler

Når man gerne vil have mere funktionalitet end det man kan få med et starterkit, så skal man ud for at finde yderligere moduler, der kan noget mere. Det kan til tider være lidt svært at finde præcis det man ønsker, men der er faktisk mange gode steder at lade sig inspirere og ligeledes gode steder at shoppe. Det kan så til tider godt være lidt af et lotteri at finde moduler der kan det man gerne vil, og om det er til at finde ud af hvordan modulerne fungerer.

Som inspiration kan en ganske almindelig google-søgning selvfølgelig anvendes, men ellers er www.YouTube.com et væld af inspirationskilder, hvis man har en ide om hvad man kan søge på, og ved at bruge forslagene på siden når videoen er afspillet, så kan man komme rigtigt langt omkring.

Der er også muligheden, at man lader sig inspirere af andre skolers materialer, og hvilke moduler de anvender - specielt hvis der ligger eksempler og omtaler af tingene. Et eksempel er htx-elev.ucholstebro.dk/index.php?p=102 der giver en oversigt over forskellige moduler med link til indkøb, datablade og evt. en omtale af modulet på dansk. På en side som www.vthoroe.dk kan man også finde mange gode ting, og der ligger rigtigt mange andre resourcer på nettet.

Til indkøb af sjove moduler, så er det stadig de samme danske leverandører man kan anvende, men igen er udenlandske leverandører billigere, men selvfølgelig også mere usikre i hvad det er man får hjem, og garantien er også mere besværlig at gennemføre.

Mange af de udenlandske leverandører fungerer ret pålideligt, hvis man kan leve med den lange leveringstid de arbejder med (1-2 måneder), så er der sider som:

Også blandt disse sider er der meget svingende priser, så det kan betale sig at se sig godt for når man handler.

For at komme igennem med mange moduler, så er det vigtigt at man ikke bare selv graver sig ned i hvordan de håndteres i softwaren, med mindre man ser det som formålet. I stedet skal man bruge andres arbejde med at skrive biblioteker, hvor der er lavet rigtigt meget arbejde til Arduino med forskellig hardware. Man kan starte med søgning på Arduinos egen hjemmeside arduino.cc og hvis det ikke findes der, eller er omtalt i deres forum, så vil man i mange tilfælde ende på github.com hvor der ligger rigtigt mange biblioteker der er nemme at tilføje ind i Arduinos IDE, men desværre ikke altid af bedste kvalitet, men alligevel en rigtig god måde at komme i gang på. Nogle gange skal man prøve forskellige biblioteker, da der er rigtigt mange udviklere der bidrager der.

I dokumentet Moduler og Biblioteker beskrives mere detaljeret omkring anvendelsen af moduler sammen med Arduino; både i forhold til modulet, men også hvordan man “snakker” med det fra Arduinoboardet.

Kom i gang med Arduino
Grundlæggende forståelse for Arduino Arduino Hardware - Arduino Prototype Print - Blink Eksempel - Overblik - Serial Monitor - Simple Komponenter - Software og Udviklingsmiljø
Programmering af Arduino Anvendelse af Eksempler - Klasser og Objekter - Programafvikling i Arduino - Test af Programmer
Dokumentationsformer Dokumentation med Kode og Flowchart - Dokumentation med State-machines - Flowchart - Pseudokode - Program-kommentarer - Systemdokumentation - Syntaksfarvning - Blokdiagram - Pulsplaner - UML
Opkoblinger til Arduino Moduler og Biblioteker - Driver - Opkobling af Hardware - Simple Komponenter - Tips til anvendelse af ben på Arduino UNO
Kompliceret Programmering Arduino kombineret med Processing - Kommunikation fra Arduino til Processing - Kommunikation fra Processing til Arduino - CopyThread Multitasking - Dokumentation med State-machines - Tid og Samtidighed i Software - Arduino Memory
Kompliceret Hardware I2C - Andre Processorboards - Internet of Things (IoT)
Oprindelige Dokumenter PDF-Version - Forfattere
Software Udviklingsteknikker Agile metoder - Brugertest - SCRUM

Fasemodellen - Kravspecifikation - Databasedesign - Struktur eller Arkitektur - Softwaretest

Projekter Afstand programforslag - Lysmåling - Projektforslag - Prototyper
Undervisningsforløb 4t Valgfag til Folkeskolen - Læsevejledning 4t Valgfag - Materialer til 4t Valgfag - Undervisningsnoter 4t Valgfag - Undervisningsplan 4t Valgfag - Slides til Undervisning

Kort Valgfag til Folkeskolen - Læsevejledning Kort Valgfag - Materialer til Kort Valgfag - Undervisningsnoter Kort Valgfag - Undervisningsplan Kort Valgfag